Snabbguide - Vad säger lagen?

Många av oss håller i tävlingar och lägger ut sponsrade inlägg men hur många vet vilka lagar och bestämmelser det finns för just detta? Idag tänkte jag samla ihop till en liten snabbguide för er som vill ha full koll!


Gratis produkter! Ja tack!


Visst blir man glad när ett företag hör av sig och frågar om man vill ta emot gratis produkter i utbyte mot ett inlägg eller en summa pengar? Självklart det låter ju jättebra! Men är någonting egentligen gratis? Nej, oftast inte.

Det många missar är att vi som tar emot dessa produkter är skatteskyldiga. Vi är skyldiga att skatta 30% av marknadsvärdet för produkten. Så den där klockan man precis tog emot för ca 1500kr får man alltså betala 500kr för i nästa års deklaration. Detta gäller alltså både för de som tar emot sin ersättning i pengar eller i produkter. Olika regler gäller för hobbyverksamhet och näringsverksamhet.

Spana in www.skatteverket.se för mer ingående information.


Hobbyverksamhet


Många tror att man får tjäna en viss summa innan man blir tvungen att skatta för sin inkomst, nej detta är fel och ändrat sen länge. Du ska skatta från första kronan.

T2-blanketten använder man för att redovisa sin hobbyverksamhet och alla inkomster är skattepliktiga. När man bedriver en hobbyverksamhet ska man anteckna alla inkomster(produkter) och eventuella kostnader man har i sin hobby, det kan man göra på ett vanligt block.
Skatten betalar du i din inkomstdeklaration som man gör året efter ett inkomstår och skatten är ca 30%. Deklarerar du elektroniskt och lägger till bilagan T2 till den elektroniska deklarationen, fyller i inkomsterna på T2-blanketten, då räknas det automatisk ut vad du ska betala i skatt


Du kan också göra avdrag om du gör inköp som är direkt knutna till din verksamhet

tex om du köper en kamera för 6000kr då kan du dra av en viss del i deklarationen.

Du får då göra en fördelning på hur mycket du använder kameran privat och i din verksamhet. Fördelningen kan då vara 4000kr privat och 2000kr i hobby. Då drar du av alltså 2000kr i nästa deklaration.Marknadsföring och sponsrade inlägg


När du gör ett sponsrat inlägg i något av våra sociala medier eller på din blogg så ska det synas TYDLIGT att det är ett samarbete/reklam/sponsrat inlägg. Detta visar du genom att högst upp i inlägget skriva att inlägget är i samarbete med x (x = företaget).

Använder du affiliatelänkar skall detta också märkas ut tydligt. Det ska inte gå att kunna missa att detta är just reklam.

Googla marknadsföringslagen för att läsa mer om just detta!


Tävlingar och giveaways


Har ni hört talas om lotterilagen? Jag ser varje dag tävlingar på Instagram och på bloggar som inte har koll alls på denna.


Tillstånd till lotterier kan inte ges till privatpersoner eller företag.

På sociala medier är det allt vanligare att företag och privatpersoner uppmanar besökare att delta i olika aktiviteter, t.ex. att ”gilla” något eller ”dela” något med sina vänner. Genom att göra detta deltar man sedan i någon form av utlottning där man kan vinna biljetter, pengar eller varor.

Ett arrangemang som avgörs med slumpens hjälp, är ingen tävling utan räknas som ett lotteri och kräver tillstånd. Tillstånd kan inte ges till privatpersoner eller företag.


Om utgången i arrangemanget avgörs av någons prestation till exempel en bedömning av någons förslag till en slogan eller att deltagaren kan svaret på fler kunskapsfrågor än andra som deltar, är det normalt sett inte fråga om ett lotteri. Prestationsmomentet får dock inte vara för enkelt för då kan det fortfarande anses vara ett lotteri och inte en tävling.

Text tagen från www.lotteriinspektionen.se


Visste ni förresten att det är olagligt att göra reklam för tävlingar som inte följer lotterilagen? Jepp när du delar/gör reklam för deras tävlingar så bryter DU mot lagen.


För att en tävling ska ses som en tävling och inte ett lotteri ska alltså det finnas en motprestation, en vinnare får INTE slumpas fram. Tänk på det nästa gång ni anordnar en giveaway.


Oseriösa företag


Ibland kan man få en förfrågan från ett företag att göra reklam för deras produkter men att inte markera ut att det är ett samarbete för att det ser dåligt ut med ”reklam” i texten.

Avböj samarbetet direkt detta är högst oseriöst och skall inte uppmuntras!


Fick här om dagen ett erbjudande av ett företag som sålde hörlurar. Erbjudandet var att jag skulle få ett par hemskickade och sedan lägga upp inlägg både på min Instagram och på min blogg.

Jag svarade då med motkravet att jag ville testa lurarna en tid först innan jag kan rekommendera dessa till mina följare. Företaget i fråga drog då direkt tillbaka sitt erbjudande.


Detta är helt oacceptabelt! Jag kommer aldrig samarbeta med ett företag som inte låter mig testa produkter innan jag marknadsför dem på mina sociala medier. Och det borde inte ni heller göra, tänk efter en extra gång, vill ni verkligen rekommendera en potentiell (ursäkta språket) skitprodukt?

Ni som gör detta förstör er egen trovärdighet och ni som vill arbeta eller redan arbetar som influencer vet väl att detta är något av det absolut viktigaste ingredienserna till att växa och vara en samarbetspartner och förebild som går att lita på.


Känns det inte bra i magen så är det antagligen inte de, låt inte ett oseriöst företag lägga krokben eller göra er blinda i jakten på pengar.


Lycka till! Hoppas ni gillade inlägget och fick mer kött på benen!

Gillar

Kommentarer