#görinstagramseriöst

Jag och några tjejer till har jobbat på en kampanj för ett rättvisare instagram både för influencers och företagare. Syftet? Att lära andra influencers de regler och lagar som finns. Men också få er att inse att ni gör ett jobb och borde få lön för det och inte behöva betala för samarbetena genom skatt.

Som hjälp till er så ni slipper leta själva så har vi tagit fram all info ni behöver här nedan! Låt oss hjälpas åt att få ett bättre Instagram för alla! Inga pekpinnar eller häxjakter, låt oss istället hjälpas åt och lära varandra!

All information i texten är från samtal mellan oss och Skatteverket samt lotteriinsprktionens hemsida.

Vi blir jätteglada om ni vill hjälpa oss att sprida kampanjen vidare i era sociala medier! Dela våran bild med hashtag #görinstagramseriöst och berätta om det värdefullaste tipset du fick från faktan här nedan för att sprida kunskapen vidare.

Gratis produkter! Ja tack!

Visst blir man glad när ett företag hör av sig och frågar om man vill ta emot gratis produkter i utbyte mot ett inlägg eller en summa pengar? Självklart det låter ju jättebra! Men är någonting egentligen gratis? Nej, oftast inte.

Det många missar är att vi som tar emot dessa produkter är skatteskyldiga. Vi är skyldiga att skatta ca 30% av marknadsvärdet för produkten. Så den där klockan man precis tog emot för ca 1500kr får man alltså betala 500kr för i nästa års deklaration. Detta gäller alltså både för de som tar emot sin ersättning i pengar eller i produkter.

Olika regler gäller för hobbyverksamhet och näringsverksamhet. Detta gäller även dig som inte har företag!

Spana in www.skatteverket.se för mer ingående information.

Gåvor

När vi influencers får hemskickade gåvor får vi ju inte det för att företagen vill vara snälla utan det är ju för att dom hoppas att vi ska visa upp deras produkt.

För att en gåva ska klassas som en gåva krävs att det finns en gåvoavsikt från gåvogivaren, i detta fall får gåvoavsikt normalt anses saknas då gåvogivaren bör skänka produkten med kommersiella avsikter (reklam). Gåvorna mottar du i egenskap av din bedrivna verksamhet (hobby/näring), hade du inte bedrivit tex bloggen eller Instagram hade du aldrig mottagit dessa gåvor.

Skulle du däremot returnera gåvan till avsändaren har du inte erhållit någon gåva och därmed utgår ingen beskattning. Mottar du en gåva av mindre värde utan tidigare kontakt eller avtal med företaget skulle gåvan kunna anses vara antingen skattefri eller skattepliktig, varje gåva blir en bedömning i sig och det går tyvärr inte att ge några generella riktlinjer då varje enskilt fall och dess omständigheter måste bedömas.

Gåvan ska skattas för även om du inte visar upp eller skriver om produkten i dina sociala medier.

Hobby=fritid

Många tror att man får tjäna en viss summa innan man blir tvungen att skatta för sin inkomst, nej detta är fel och ändrat sen länge.* Du ska skatta från första kronan. Även om du är en privatperson som inte står på ett företag. Det du gör på din fritid och tjänar på ska deklareras som en hobby.

*Alla inkomster från hobbyverksamhet är skattepliktiga förutom inkomst från försäljning av vilt växande bär, svampar och kottar som är självplockade, skattefriheten gäller den del av inkomsten som understiger 12 500 SEK per år (år 2016).

T2-blanketten använder man för att redovisa sin hobbyverksamhet och alla inkomster är skattepliktiga. När man bedriver en hobbyverksamhet ska man anteckna alla inkomster(produkter) och eventuella kostnader man har i sin hobby, det kan man göra på ett vanligt block. Den som bedriver hobbyverksamhet är skyldig att spara underlag (kvitton m.m.) för deklarationen i minst sex år efter inkomståret.

Skatten betalar du i din inkomstdeklaration som man gör året efter ett inkomstår och skatten är ca 30%. Deklarerar du elektroniskt och lägger till bilagan T2 till den elektroniska deklarationen, fyller i inkomsterna på T2-blanketten, då räknas det automatisk ut vad du ska betala i skatt

Du kan också göra avdrag om du gör inköp som är direkt knutna till din hobby.

tex om du köper en kamera för 6000kr då kan du dra av en viss del i deklarationen.

Du får då göra en fördelning på hur mycket du använder kameran privat och i din verksamhet. Fördelningen kan då vara 4000kr privat och 2000kr i hobby. Då drar du av alltså 2000kr i nästa deklaration på T2 blanketten.

Ring eller maila Skatteverket när det är dags för deklaration så hjälper dom dig fördela detta rätt.


Marknadsföring och sponsrade inlägg

När du gör ett sponsrat inlägg i något av våra sociala medier eller på din blogg så ska det synas TYDLIGT att det är ett samarbete/reklam/sponsrat inlägg. Detta visar du genom att i inlägget skriva att inlägget är i samarbete med x (x = företaget).

Använder du affiliatelänkar skall detta också märkas ut tydligt högst upp i inlägget.

Det ska inte gå att kunna missa att detta är just reklam.

Googla marknadsföringslagen för att läsa mer om just detta!

Tävlingar och giveaways

Har ni hört talas om lotterilagen? Jag ser varje dag tävlingar på Instagram och på bloggar som inte har koll alls på denna.

Tillstånd till lotterier kan inte ges till privatpersoner eller företag.

På sociala medier är det allt vanligare att företag och privatpersoner uppmanar besökare att delta i olika aktiviteter, t.ex. att ”gilla” något eller ”dela” något med sina vänner. Genom att göra detta deltar man sedan i någon form av utlottning där man kan vinna biljetter, pengar eller varor.

Ett arrangemang som avgörs med slumpens hjälp, är ingen tävling utan räknas som ett lotteri och kräver tillstånd. Tillstånd kan alltså inte ges till privatpersoner eller företag.

Om utgången i arrangemanget avgörs av någons prestation till exempel en bedömning av någons förslag till en slogan eller att deltagaren kan svaret på fler kunskapsfrågor än andra som deltar, är det normalt sett inte fråga om ett lotteri. Prestationsmomentet får dock inte vara för enkelt för då kan det fortfarande anses vara ett lotteri och inte en tävling.

Text tagen från www.lotteriinspektionen.se

Du kan alltså uppmana tävlande att tagga fler personer/dela bilden för större vinstchans eller liknade.

Visste ni förresten att det är olagligt att göra reklam för tävlingar som inte följer lotterilagen? Jepp när du delar/gör reklam för deras tävlingar så bryter DU mot lagen.

För att en tävling ska ses som en tävling och inte ett lotteri ska alltså det finnas en motprestation, en vinnare får INTE slumpas fram.

Andra saker som måste vara med när du tar fram en vinnare är

- När och vart vinnaren presenteras

- När tävlingen avslutas

- vinstens värde och om eventuell vinstskatt tillkommer

- Hur vinnaren tas fram

- Det ska framgå tydligt vad vinsten är för något och värde.

Oseriösa företag

Ibland kan man få en förfrågan från ett företag att göra reklam för deras produkter men att inte markera ut att det är ett samarbete för att det ser dåligt ut med ”reklam” i texten.

Avböj samarbetet direkt detta är högst oseriöst och skall inte uppmuntras!

Fick här om dagen ett erbjudande av ett företag som sålde hörlurar. Erbjudandet var att jag skulle få ett par hemskickade och sedan lägga upp inlägg både på min Instagram och på min blogg.

Jag svarade då med motkravet att jag ville testa lurarna en tid först innan jag kan rekommendera dessa till mina följare. Företaget i fråga drog då direkt tillbaka sitt erbjudande.

Detta är helt oacceptabelt! Jag kommer aldrig samarbeta med ett företag som inte låter mig testa produkter innan jag marknadsför dem på mina sociala medier. Och det borde inte ni heller göra, tänk efter en extra gång, vill ni verkligen rekommendera en potentiell (ursäkta språket) skitprodukt?

Ni som gör detta förstör er egen trovärdighet och ni som vill arbeta eller redan arbetar som influencer vet väl att detta är något av det absolut viktigaste ingredienserna till att växa och vara en samarbetspartner och förebild som går att lita på.

Känns det inte bra i magen så är det antagligen inte de, låt inte ett oseriöst företag lägga krokben eller göra er blinda i jakten på pengar eller följare.

Få betalt och att veta sitt värde

Produkter betalar inte dina räkningar! Ta betalt för era samarbeten!

Räkna ut hur mycket tid det tar dig att faktiskt ta bilder, göra iordning bilderna, skriva inlägg och räkna ut en rimlig timlön.

Detta har också med din räckvidd att göra, har du en stor vidd och når många människor via ditt konto som är relevanta för företaget kan du ta ut högre lön.

Det hjälper inte företaget att du har många följare i Tyskland om dom bara säljer i Sverige tex.

Så räkna ut hur mycket tid det kostar dig att göra inlägget och hur stor räckvidd du har som är relevant.

Stort följarantal är inte alltid bäst om du inte riktar dig till rätt grupp.

Man får helt enkelt förhandla fram något som känns bra för båda parter. Om du får din betalning i produkter istället så ska du som skrivet ovan skatta för dessa och det betyder att det i slutändan är DU som betalar för ett samarbete.

Samma gäller när ett företag erbjuder dig tex 50% rabatt på en soffa mot att du ska visa upp den i sociala medier. Dessa 50% i rabatt är din såkallade ersättning för ditt arbete och skall också skattas för.

Och tar du ut betalningen i pengar kan du räkna med att hälften går åt till skatt och avgifter beroende vilket företag du fakturerar med. Vill du tjäna 1000kr per inlägg måste du fakturera 2000kr.

Lägger du ner mycket tid och gör ett bra jobb är det självklart att du är värd att få en lön.

Och till er företag

Istället för att skaffa många av ambassadörer till erat företag och betala dem i produkter, skaffa hälften så många ambassadörer och ge dom istället betalt. Eller lös det på ett sätt som ni tycker passar bättre.

Välj dom som har bra räckvidd inom eran nisch, detta behöver som sagt inte alls ha med följarantal att göra. Gör eran läxa och tänk på att dessa härliga människor ni samarbetar med lägger ner mycket tid och tanke bakom alla sina foton och samarbeten så ta bra hand om dem. Ge dem även feedback på sitt arbete! Bra som dålig kritik det hjälper ju oss att utvecklas och detta gynnar ju i längden både er och oss.


Lycka till!


Gillar

Kommentarer

lindawallin
lindawallin,
Oj vilket otroligt bra och informativt inlägg. Jag hade inte en aning om mycket av det här trots att jag idag samarbetar aktivt med många företag. Blev genast rätt för att få betala en stor summa skatt för produkterna jag tagit emot..
nouw.com/lindawallin
Emma - På Smällen!,

Superbra och informativt inlägg! Jag tror att det är många som inte vet att man måste skatta på "gratis saker". Jättebra skrivet om att inse sitt eget värde. Jag bloggade ganska länge innan jag insåg att jag faktiskt kunde och borde ta betalt för mitt arbete. Det arbetet som influencers gör på sociala medier är trots allt väldigt värdefullt för företagen och dessutom billigare än att annonsera på TV till exempel.

pasmallen.nu